Rosie säger: Hej! Stå upp och var ljus! Låt Herren lysa genom dig! Ta ditt kors varje dag, i ödmjukhet och gudsfruktan! I kärlek: Rosie
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Fritid > Diskussion

Roffe
Skapat 2022-11-14 av Roffe, man, 76 år, Dalarnas län.
Därför kan periodisk fasta sakta ned åldrandet

Därför kan periodisk fasta sakta ned åldrandet

Forskning inom flera fält försöker hitta ultramoderna metoder som ska hålla oss unga. Men alla åldersforskare intervjuade i Vetenskapens värld har en mer primitiv metod gemensamt: de fastar.

Det är svårt att konkurrera med det, säger Valter Longo, som i flera studier visat fastandets regenerativa verkan.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-periodisk-fasta-sakta-ned-aldrandet

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2022-11-14 av Anonym
Det här är intressant..men ett väldigt märkligt sätt att föryngra sig på, eftersom man vet vad kroppen behöver för att kunna fungera och må bra.
Man försätter kroppen i ett stresstillstånd där den tvingas till åtgärder som handlar om att överleva.
Frågan blir: vad "kostar" det att sätta kroppen i detta återkommande svältsystem..?
Det kan handla om ett par statistiska års teoretisk vinst..kontra en kropp som får jobbigt på andra sätt, och som ger nedsatt livskvalité.
Sökandet efter att bli yngre, i ett jordiskt perspektiv, får inte bli galenskap i ett brett perspektiv.
Gideon I
#2. Publicerat 2022-11-14 av Gideon I
Vad som händer vid fasta är att kroppen får tillfälle att rensa ut gifter som ansamlats. Ett alternativt sätt för kroppen att göra sig av med gifter är kanske virus. En intressant teori är att virus är gift som kommer innifrån egna kroppen och när de utsöndras så blir man sjuk. Om du fastar regelbundet slipper du kanske bli sjuk av dina virus.

Även kosten har stor betydelse. Att äta ekologiskt, naturligt och närodlat är nyttigt och bra. Läkemedelsindustrins kemiska preparat, industriprocessad mat och socker utgör de främsta dödsorsakerna i form av biverkningar respektive metabola sjukdomar.
Roffe
#3. Publicerat 2022-11-14 av Roffe
Stoppa åldrandet. Forskare förstår nu alltmer om hur kroppen åldras och vad som gör oss sjuka när vi blir gamla. Den kunskapen öppnar nu dörren till en science fiction-liknande värld - en värld där forskningen nu försöker hitta metoderna för att bokstavligen bromsa åldrandet, och rentav göra oss yngre. Vi möter forskarna som faktiskt tror att detta är möjligt.

https://www.svtplay.se/video/37416617/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-35-avsnitt-13?info=visa
Roffe
#4. Publicerat 2022-11-15 av Roffe

Jesus och fastan

18 Johannes lärjungar och fariseerna fastade. Då kom några och frågade Jesus: "Varför fastar Johannes lärjungar och fariseernas lärjungar, men inte dina lärjungar?" 19 Jesus svarade: "Bröllopsgästerna kan väl inte fasta medan brudgummen är hos dem? Så länge de har brudgummen hos sig kan de inte fasta. 20 Men det ska komma dagar när brudgummen tas ifrån dem, och då, på den dagen, kommer de att fasta.

21 Ingen syr fast en lapp av okrympt tyg på en gammal mantel. I så fall river det nya tyget bort ännu mer från den gamla manteln och revan blir värre. 22 Och ingen häller nytt vin i gamla säckar. I så fall spränger vinet säckarna och både vinet och säckarna förstörs. Nej, nytt vin häller man i nya säckar." ( Markus 2:)



Anonym
#5. Publicerat 2022-11-15 av Anonym
Vi får börja fasta regelbundet allihop..så blir vi som unga kalvar på grönbete efter ett tag. Orkar allt, och ser ut som ynglingar hela bunten.. :-) Jag kanske kommer att se ut som mitt barnbarn efter ett tag, när telomererna växt till sig ordentligt. ;-)
Roffe
#6. Publicerat 2023-01-10 av Roffe

12 livsmedel som bromsar din ålder

Med rätt kost kan både hy och hår få en enorm uppsving. Några enkla kostförändringar kan göra att du bromsar ålderstecken både inuti och utanpå. Här är tolv livsmedel som kan bromsa ditt åldrande, skriver Expressen.

https://kurera.se/12-livsmedel-som-bromsar-din-alder/
Davistro
#7. Publicerat 2023-01-11 av Davistro
Det är bra om man kan minska på kalorierna. Vore väl utmärkt om man kunde fasta en ledig dag i veckan. Men det krävs nog en hel del träning för att kunna kontrollera magen. Den är väldigt dominant om man säger så. Många kebaber har det blivit, men jag försöker äta lagad mat från grunden. Jag får väl erkänna att det är smidigt med ICAs pannbiffar men det blir iallafall kokt potatis och en egen löksås till maten. Förr åt man bara mat och potatis. Vill man bli gammal så bör nog brockoli ingå i maten samt en riktig slurk rödbetsjuice om dagen för att rensa i blodomloppet.
Roffe
#8. Publicerat 2023-01-11 av Roffe

Ultraprocessad mat är industriell tillverkad mat där råvaror ofta brutits ned till små delar som ändras kemiskt och sedan sätts samman. Syftet är att öka hållbarheten och vanligtvis även ändra på färg, smak och konsistens. Begreppet ultraprocessad mat säger inget om hur mycket näring maten innehåller.

Helt oprocessad mat är ovanligt. Maten vi äter är processad på många olika sätt för att till exempel öka matens säkerhet, öka hållbarheten - och minska matsvinn - och göra maten godare.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/ultraprocessad-mat
sestir
#9. Publicerat 2023-01-11 av sestir
Är det en överdrift att säga att allt som börjar på glu- är dåligt?

Gluten är tillsats i många bröd (alltså utöver vad mjölet innehåller), föregivligt för att få rätt konsistens.

Natriumglutamat är tillsats i många saker som är salta, bl a buljong. Det är även känt som umami och E621.
Naturligt förekommer glutamat i stora mängder i jästextrakt, så när folk började sky "glutamat" och "E621" i ingrediensförteckningen bytte tillverkare ut dem mot jästextrakt, kaliumglutamat (E622), natriuminosinat (E631) och kaliuminosinat (E632).

Glukos är kanske inte värre än fruktos eller raffinerat socker, men är ändå socker.
Alice
#10. Publicerat 2023-01-11 av Alice
Är det en överdrift att säga att allt som börjar på glu- är dåligt?

Gluten är tillsats i många bröd (alltså utöver vad mjölet innehåller), föregivligt för att få rätt konsistens.

Natriumglutamat är tillsats i många saker som är salta, bl a buljong. Det är även känt som umami och E621.
Naturligt förekommer glutamat i stora mängder i jästextrakt, så när folk började sky "glutamat" och "E621" i ingrediensförteckningen bytte tillverkare ut dem mot jästextrakt, kaliumglutamat (E622), natriuminosinat (E631) och kaliuminosinat (E632).

Glukos är kanske inte värre än fruktos eller raffinerat socker, men är ändå socker.
Gluten är bra grejer, seitan ger fin konsistens till veganbiffar.
Glutamat ingår naturligt i kött som en del äter.
Jästextrakt klarar jag mig inte utan, det kallas "bjäst" på hälsokostaffären och innehåller uppåt 1000% i RDI m.a.p 100 g (vilket man naturligtvis inte äter men några g om dagen) av vissa B-vitaminer. Det stämmer att det är en umamikrydda, galet gott!
Raffinerat socker är sackaros som består av fruktos och glukos så det är värre än glukos. Bäst att undvika allt sött förutom frukt och bär till vardags.
Rosie säger: Hej! Stå upp och var ljus! Låt Herren lysa genom dig! Ta ditt kors varje dag, i ödmjukhet och gudsfruktan! I kärlek: Rosie
Skriv Skriv här Skriv i megafonen