Här kan du skriva ett meddelande som kommer att visas för alla på KristenDate.se.
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Därför firar vi Valentin

Den romerska prästen som blev skyddshelgon för alla kärlekspar och "nätdejtare".

Därför firar vi Valentin

Vi vet egentligen väldigt lite om den mystiske Sankt Valentin från Rom. Historien om honom har växt under århundraden, detaljer har lagts till och tagits bort. Men det lilla vi vet är att han var ett katolskt helgon som man firar varje år på den 14 februari.

Ända sedan medeltiden har Valentine, Valentino eller Valentius – beroende på vilket romansk språk man föredrar - varit synonymt med kurtisering. Det är ju ett ganska formellt ord, men det betyder ju egentligen bara att flörta eller dejta.

Enligt Den Katolska Kyrkan var Valentin en romersk kristen präst och läkare, som levde på Claudius den andres tid (268-270 e.kr). Han hade ett högt anseende, både bland kristna och inte kristna, han väckte kejsarens nyfikenhet. Enligt legenden kallade Claudius Valentin till sig och frågade:

«Varför tjänar du den här meningslösa kristna tron, du som är så förståndig?»

Kejsaren erbjöd honom sin vänskap, men krävde också att Valentin skulle förneka Kristus och istället vara Romas gamla gudar trogen. Men Valentin svarade:

«Du skulle inte kräva detta av mig om du hade förstått Guds kärlek, och vetat att Kristus är Hans son».

Valentin blev tillfångatagen och halshuggen, men innan botade han domarens blinda dotter och hela domarens familj hade konverterat till kristendomen ovh blivit döpta.

Andra källor hävdar att Valentin blev arresterad och dömd till döden för att han mot kejsarens vilja hade vigt soldater, som hade fått äktenskapsförbud. (För att äktenskapet skulle göra deras kampmoral sämre).

I fängelset lärde Valentin känna fångvaktarens dotter, de blev vänner och han botade hennes ögonsjukdom så att hon återfick synen. Varpå fångvaktaren och hela hans familj omvände sig till den kristna tron.

Den 14 februari år 269 e. Kr. blev Valentin hämtad för att halshuggas, han skrev då ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter och signerade med «Din Valentin...»

Har du hittat "Din Valentin"?

Här kan du skriva ett meddelande som kommer att visas för alla på KristenDate.se.
Skriv Skriv här Skriv i megafonen