snömannen säger: Ja så är de Sommarsol! :) Dom är helt enkelt som en sommarsol! :)
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Politik och samfund > Diskussion

Gideon I
Skapat 2023-02-09 av Gideon I, man, 67 år, Örebro län.
Kyrkoherde Per-Anders Grunnan: ”Svetsa samman oss igen som ett kristet nordiskt folk”

Kyrkoherde Per-Anders Grunnan: ”Svetsa samman oss igen som ett kristet nordiskt folk”

Krönika: Det finns många historiker som studerat olika länders och imperiers uppgång och fall. Europa har varit ekonomiskt och tekniskt ledande sedan 1600-talet. Sedan 1700-talet har vi varit ledande även vad gäller demokrati, yttrandefrihet, religionsfrihet etc. Alla imperier genom historien har bestått i cirka 250 år. Det som förbryllar då är varför de går under. Den sista slutliga fasen är i samtliga fall degenerationsfasen. Det handlar förstås om ett moraliskt förfall och en allmänt förminskad angelägenhet bland folket om att beskydda de värden som en gång byggde framgången för riket. Degeneringen grundläggs också genom att varje imperium på slutet präglats av att samhället haft låga trösklar för främmande kulturer (som inte behöver vara mindre värda, men annorlunda), vilket lett till att landet polariserats. De nya medborgarna har inte haft samma solidaritet/lojalitet och när fara hotat har landet inte kunnat försvara sig effektivt. Det är genom att människor gemensamt försvarar sig som en nation bildas respektive när det inte sker i samhörighet går under. Nya och mer målmedvetna nationer har då kunnat plocka åt sig bit för bit av det gamla imperiet.


Svar på inlägg

Gideon I
#1. Publicerat 2023-02-09 av Gideon I

Att Europa nu upplever ett krig i Ukraina som känns ohjälpligt barbariskt och utanför ramen för den moderna människan visar på något tankeväckande. Det vi tog för självklart var visst inte självklart. Även om vi numera vet att angriparen inte har kapacitet att gå vidare västerut, påminner det oss om vikten att lära av historien. Frågan iställer sig förstås hur Sverige och svenskarna ska kunna bestå när vi har hungriga imperialistiska krafter som vill skapa antingen ett kalifat, ett nytt aggressivt imperium öster om oss eller en världsregering. Ska vi som nation vara starka behöver vi ta i frågorna som kan svetsa samman oss igen som ett kristet nordiskt folk!

Skribent Per-Anders Grunnan

Kyrkoherde Per-Anders Grunnan: ”Svetsa samman oss igen som ett kristet nordiskt folk” (svenskamorgonbladet.se)
Anonym
#2. Publicerat 2023-02-09 av Anonym
... och när fara hotat har landet inte kunnat försvara sig effektivt.

Det här är extremt aktuellt. Saken är den att fara hotar hela tiden, och Sverige kan inte försvara sig. Detta att man till exempel anger landets och medborgarnas säkerhet som skälet till att man begränsar yttrandefriheten, som när nästa bokbränning i närheten av en ambassad nekades tillstånd, innebär att det är någon annan än Sverige som har kontrollen över Sverige. Det var inte för att yttrandefriheten var felaktigt implementerad tidigare, eller för att den inte är värd att försvara, som man ändrade sig, utan det var av rädsla för hot från en fientlig aktör som man inte kan hantera, som man lät den aktören bestämma och råda istället. Jag vet inte vad Herr Grunnan har för åsikter, eller om han försvarar yttrandefriheten som jag gör, men det är principen om självbestämmande genom suveränitet som jag talar om, vilket bland annat innebär att man kan försvara sig effektivt.

Och enhet kring kärnvärden är viktiga i det sammanhanget. Jag har en stark känsla av att Sverige är i det bottenlöst farliga läget nu, att inte ens de enklaste av frihetens principer har något starkt stöd hos en majoritet. Yttrandefriheten är det främsta exemplet, så klart. Det tycker i alla fall jag. Och genom repressionen blir det allt svårare att byta riktning. Den som opponerar sig har ju fel.
sestir
#3. Publicerat 2023-02-09 av sestir
Om vi är ihopsvetsade kan vi inte försvara oss. Det är bättre att vi sprider ut oss och är rörliga.
snömannen säger: Ja så är de Sommarsol! :) Dom är helt enkelt som en sommarsol! :)
Skriv Skriv här Skriv i megafonen