Svar #10. Postat 2022-09-21 kl 22:26 av
sestir.
Annars har jag nu bytt till LED-Lysrör Och LED-Lampor överallt.
LED-lysrör var nytt för mig. Tack för tipset LarsA! Jag har precis flyttat till en lägenhet med lysrör (hade bara lampor innan) så jag bytade två av dem direkt. Det finns några problem man kan påstöta:
1. Det gäller att få tag i rätt längd. Jag skulle ha 60 cm. Tydligen fanns det också 58 cm. Mät noga!
2. Det finns olika tjocklek/socklar
3. Till LED-lysrör (åtminstone de jag köpte) ska man ha "magnetisk ballast". Ballasten är den lite större och fyrkantiga dosan i armaturen. Att ta reda på om den är magnetisk eller ej blir ett Google-äventyr, om det inte går att göra med ett metallföremål.
4. LED-lysrör ska ha särskilda LED-glim-tändare. Dessa levereras oftast med LED-lysrör men det kan vara bra att ha koll på. Jag hade inte koll så första gången jag tände lampan var det glimtändarna som lyste istället för lysrören. Man kan i och försig hävda att det var deras tur.
5. LED-lysrör ska, vad det verkar, monteras i en viss riktning. På de jag köpte fanns det en pil på ena sidan och texten "Mains power". Jag tänkte: det betyder väl att de ska sitta i riktning mot fasen. Men det gör det nog inte. Eller hade min installation blå sladd för fas... (den ska vara röd/brun/orange och nollan ska vara blå). Jag hittade
det här schemat på Wikipedia. Min bästa gissning är att "mains power" är i riktning mot (B) och att det innebär den sladd som inte passerar ballasten i riktning mot nätet.
Med det antagandet funkade det.
Ett annat problem jag har haft med vanliga LED-lampor, men som nog kan dyka upp för LED-lysrör också är att vissa dosor bryter om det går för liten ström igenom dem. En armatur som är gjord för 3x60W kan t ex ha en grej som bryter om effekten är under 30W. Har man då 3x9W LED så blinkar det med hög frekvens, för när lampan tänds suger den mer och då bryts det inte. När den börjar lysa drar den mindre och då bryts elen. Jag löste det med att byta till 11W LED.
Lycka till med bytandet! :]