Dafred säger: Ha en välsignad helg, alla ni på KD :)
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Religion och tro > Diskussion

LarsA
Skapat 2020-03-29 av LarsA, man, 64 år, Stockholms län.
Ett nådens år från Yehova - hur länge var Yeshua verksam ?
Hej, Jag är intresserad av hur kristenheten idag förställer sig Jesu verksamhet i Gallileen och Judeen. det flesta kyrkofäder säger att Jesus var verksam under Ett år, t.ex. Clement från Alexandria säger att Jesus verkade under ett års tid. Senare efter Konstantins införande av Kristendomen hävdas att Jesus verkade under tre år. Jag anser att indicierna som finns stärker hypotessen för den ettåriga verksamhetsperioden.

Det starkaste argumentet för en treårig verksamhets period är bibelordet Johannes 6.4 " DET VAR STRAX FÖRE jUDARNAS pÅSKHÖGTID ". en vers som saknas i ett fåtal tidiga manuskript. Utan denna vers nämms bara två påskhögtider i evangelierna. Endast Johannes har denna uppgift. och den innbär att ett år måste läggas till.

Problemet med en 3 årig verksamhet är att De 14 åren som Paulus anger i Galaterbrevet 2 som förflyter mellan han träffar Jakob Jerusalems Biskop första och andra gången ( jmför APG 9:26 och 11:30 ) Innan den första missionsresan, händer före år 44, då Kung Agrippa den förste, dör i APG 12 år 44.
Om den resan till Jerusalem som refereras is APG 11:30 infaller år 43/44 så blir 14 år tidigare år 29/30. Händelsen på vägen till Damaskus där Saulus ser Jesus sker åtminstånde några månader efter korsfästelsen. därföt kan inte korsfästelsen ha skett senare än är 28/29, och därför finns ingen plats för 3 verksamhets år
eftersom som Lukas skriver i Luk:3:1 I de femtonde året av Kejsar Tiberius regering börjar Johannes och Jesus sin verksamhet. Det går att visa att Tiberius 15 år är året 26/27.

Har någon av er studerat detta närmare?

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2020-03-29 av Anonym
Nej, intressant. Du får gärna formatera om texten så att det blir mer lättläst. Det är detsamma som med pesach eller påsken, att Jesus korsfästes på en onsdag då det var en hög sabbat och inte en vanlig därefter. Vilket stämmer med att han uppstod på en för hur ska han annars kunna vara tre dagar och tre nätter i graven? Frid
Anonym
#2. Publicerat 2020-03-30 av Anonym
Se denna tråd för vidare diskussion om detta. Frid
Dafred säger: Ha en välsignad helg, alla ni på KD :)
Skriv Skriv här Skriv i megafonen