Höstlöv säger: Våra liv kan se olika ut vad gäller förutsättningar & livsvillkor. Ofrivillig ensamhet av partner/vänner finns överallt. Bjud över nån, det är helg!
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Kärlek och relationer > Diskussion

Anonym
Skapat 2018-09-07 av Anonym.
Är du en HSP-person?

Är du en HSP-person?

HSP, The Highly Sensitive Person, är ett personlighetsdrag som 15-20% av alla människor har, inom alla kulturer och folkgrupper, och det gäller lika fördelning av båda könen. Samma % gäller i djurvärlden också.

Det är en medfödd känslighet (finns i generna), och betyder att man har ett känsligare nervsystem.
Man använder höger hjärnhalva mer än andra samt högre aktivitet i delen av hjärnan som kallas amygdala (som styr våra kämslor).
Man är därmed mer motaglig för sinnesintryck, behöver mer tid för att bearbeta dessa och man blir lättare överstimulerad och därför också lättare uttröttad. 3 av 10 högkänsliga är ändå extroverta.
Vissa forskare inom området talar om ett avgränsat genetiskt ”släkte” av högkänsliga personer.
Dessa personer kan ofta uppfattas som överkänsliga, och kanske ofta har fått höra att de är neurotiska, blyga, skygga, osociala, lättstressade, misstänksamma, hämmade, tråkiga (”glädjedödare” som inte är tillräckligt sociala, extroverta eller spontana) och för försiktiga och inåtvända.
Många som är högkänsliga söker sig till yrken som konstnärer, författare, skådespelare, musiker, lärare och pedagoger, vården, rådgivare av olika slag.
När det handlar om relationer och kärleksrelationer så kan det vara viktigt att förstå dels sig själv i denna högkänslighet eller den andre som har detta personlighetsdrag. Det sitter i det känsliga och ömtåliga nervsystemet. När det gäller barnuppfostran hemma och förskola/skola så borde alla veta om detta och om hur man förhåller sig och kan underlätta för barnet.

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2018-09-07 av Anonym

Forskare Elaine Aron (själv HSP) beskriver personlighetsdraget bl.a. så här:
- Vi är bra på att upptäcka felaktigheter och undvika att göra misstag.
- Vi är mycket samvetsgranna.
- Vi är särskilt bra på uppgifter som kräver uppmärksamhet, korrekthet, snabbhet och förmåga att upptäcka små skillnader.
- Vi kan bearbeta saker på djupare nivåer av det som psykologer kallar ”semantiskt minne”.
- Vi tänker ofta på vårt eget tänkande.
- Vi kan lära oss saker utan att vara medvetna om att vi lärt oss dem.
- Vi påverkas djupt av andra människors sinnesstämningar och känslor.
- Vi är specialister på finmotoriska rörelser.
- Vi är bra på att hålla oss stilla.
- Vi är ”morgonmänniskor”. (Här finns många undantag.)
- Vi är mer känsliga för stimulantia som koffein, om vi inte är mycket vara vid dem.
- Vi är mer orienterade i höger hjärnhalva (tänker mindre linjärt och är mer kreativa).
- Vi är mer känsliga för saker i luften. (Ja, det betyder mer hösnuva och hudklåda.)

DOES är en förkortning som används för att definiera och analysera det här personlighetsdraget.
D står för djup bearbetning. (reflektering, analysering och bearbetning av mycket samtidigt och i många perspektiv)
O står för överstimulering. (överstimulerade sinnen)
E står för emotionell mottaglighet. (stark empati, rikt och starkt känsloliv)
S står för att uppfatta det subtila. (stark intuition)

Anonym
#2. Publicerat 2018-09-07 av Anonym

Det finns idag massor av forskning och statistik inom området.

Vill du läsa mer om detta så finns böcker som:

Den högkänsliga människan, Konsten att må bra i en överväldigande värld – Elaine N. Aron

Den högkänsliga människan & Kärleken – Elaine N. Aron

Drunkna inte i dina känslor, En överlevnadsbok för sensitivt begåvade – Maggan Hägglund och Doris Dahlin

Anonym
#3. Publicerat 2018-09-07 av Anonym
HSP är väldigt intressant. Men det är inte bara guld och gröna skogar.
Anonym
#4. Publicerat 2018-09-07 av Anonym
HSP är väldigt intressant. Men det är inte bara guld och gröna skogar.
Jo, jag vet. Jag är själv högkänslig, och man tillhör kategorin som lätt nosar på väggkaklet pga av en överlarmande, mörk, urstressig och febrig värld.
Men det lyfts upp för lite av styrkorna och fördelarna, även om både högkänsliga och icke högkänsliga alla är unika och har olika grader av allting. Ändå, om man intervjuar högkänsliga och deras dilemman, så vill dessa personer sällan byta ut detta personlighetsdrag. Tror att det kan bero på att man känner lika många starka positiva känslor som överväldigande tuffa känslor.
Anonym
#5. Publicerat 2018-09-08 av Anonym
Jag kan tillägga att boken Den högkänsliga människan, av Elaine N. Aron, innehåller flera intressanta självtester.
Anonym
#6. Publicerat 2018-09-08 av Anonym
Tack! Det var väldigt informativt och bra skrivet.

Är själv en HSP, det var verkligen en aha upplevelse att upptäcka att det var en läggning när jag gått genom livet och trott att det bara är jag som är så.

Jag är introvert, man samtidigt en röd person (ur boken Omgiven av idioter), vilket innebär att jag tvärtemot en introvert emellanåt är väldigt drivande..Det innebär att det känns som att jag fått en bra kombination, med fördelen av HSP

Jag har sett vilken stor tillgång det var när jag uppfostrade mina barn, men även med arbetsledaransvar. Var guld värt att snabbt kunna läsa av de anställda, för att kunna ta tag i problem när de uppstod. Kunde ju många gånger vara finkänsliga saker som krävde analys och känsla.

Har bara läst boken Drunkna inte i dina känslor, får titta på de adra oxå.
Anonym
#7. Publicerat 2018-09-08 av Anonym
Tack, för det du skriver och din feedback!

Jag känner igen det du beskriver. Har ofta undrat vad det varit för "fel" på mig, speciellt i skolan och i tonåren. I vuxenlivet har jag alltid gett allt, i helhjärtat engageman och hängiven omsorg. När jag läste om HSP så föll allt på plats och fick sina förklaringar. Att man måste få bearbeta och ta pauser för att orka, utan ett ständigt dåligt samvete.

Som du beskriver är det en fantastisk tillgång i barnuppfostran. Man fysiskt och själsligt känner hur barnen känner och man vet hur de tänker, intuitivt och med stark inlevelseförmåga, empati och intuition.

Jag önskar att fler HSP-personer vore arbetsledare. Så många fler som skulle känna support och förståelse från sina chefer. Men gissar att dessa arbetsledare verkligen får passa sig för utbrändhet.
Och dilemmat att ta med sig jobbet hem. Jag hade en sådan underbar chef för ganska länge sedan. Han var omtyckt och respekterad av alla, men sjukskriven för utbrändhet i flera år.

"Omgiven av idioter" borde alla läsa. :-) Den handlar om att förstå alla olika sorters människotyper, konfliktlösningar och relationer privat och på jobb.
Man utgår ofta från sig själv, och överför sedan det på andra. Tycker man själv att man är "fel" och udda, så blir det lätt dåligt självförtroende och dålig självkänsla och kanske undandragande, konflikträdslor och depressioner som följd. Eller också tvärtom, att andra är knäppa och man själv vettigast och man tittar ner på andra. Båda dikena blir lika långt ifrån sanningen.

Återkom gärna med reflektioner på fler böcker du läser. :-)
Anonym
#8. Publicerat 2018-09-09 av Anonym
Här är ett litet stycke ur boken Född sensitiv, och det är prinsessan Märtha Louise som berättar:

"Det kan vara extra utmanande att vara både högkänslig och utåtriktad. Det är så oerhört givande att umgås med många människor. Vi känner inte att vi blir slitna, vi kör bara på. Vi skrattar och pratar, deltar fullt ut och suger i oss allt vi förmår i varje cell och varje por. För att så plötsligt gå in i väggen. I efterhand har jag förstått att det bara är fråga om överstimulans. Men under ungdomstiden kunde väggen komma plötsligt och våldsamt. (...) Och jag förstod att jag måste ta pauser och få ensamtid, även om ingen av de andra behövde det. Jag kunde helt enkelt inte jämföra mig med andra och tro att bara för att de inte var trötta och överstimulerade så borde inte jag heller vara det. Även om jag kanske trodde eller lät som om jag mådde bra, måste jag lyssna till mig själv och ta tag i situationen innan jag gick in i väggen."

Detta är superviktigt. Finns det egna eller andras barn eller ungdomar i närheten, som verkar överstressade, helt plötsligt utåtagerande och gråtande, eller komplicerat inåtvända, så behöver det inte betyda på någon modern diagnos, t.ex. asberger eller ADHD, utan det kan helt enkelt (och vanligt ) handla om högsensitiva barn och ungdomar. Finns en diagnos ihop med högsensitivitet dessutom, så kan dubbel förståelse behövas.
Även fantastiskt roliga och positiva saker tröttar ut ett extrakänsligt nervsystem. Man behöver tid, pauser och vila. Ensamhet kan verkligen vara av godo också, och bygga upp. För att orka "gå ut" och njuta av livet igen och tampas med utmaningar av olika slag.
En stark empati, "vild" fantasi och känslighet för kritik, hot och faror gör inte heller världen enklare.
Anonym
#9. Publicerat 2018-09-10 av Anonym

Är du en HSP-person?

HSP, The Highly Sensitive Person, är ett personlighetsdrag som 15-20% av alla människor har, inom alla kulturer och folkgrupper, och det gäller lika fördelning av båda könen. Samma % gäller i djurvärlden också.

Det är en medfödd känslighet (finns i generna), och betyder att man har ett känsligare nervsystem.
Man använder höger hjärnhalva mer än andra samt högre aktivitet i delen av hjärnan som kallas amygdala (som styr våra kämslor).
Man är därmed mer motaglig för sinnesintryck, behöver mer tid för att bearbeta dessa och man blir lättare överstimulerad och därför också lättare uttröttad. 3 av 10 högkänsliga är ändå extroverta.
Vissa forskare inom området talar om ett avgränsat genetiskt ”släkte” av högkänsliga personer.
Dessa personer kan ofta uppfattas som överkänsliga, och kanske ofta har fått höra att de är neurotiska, blyga, skygga, osociala, lättstressade, lättretliga, misstänksamma, hämmade, tråkiga (”glädjedödare” som inte är tillräckligt sociala, extroverta eller spontana) och för försiktiga och inåtvända.
Många som är högkänsliga söker sig till yrken som konstnärer, författare, skådespelare, musiker, lärare och pedagoger, vården, rådgivare av olika slag.
När det handlar om relationer och kärleksrelationer så kan det vara viktigt att förstå dels sig själv i denna högkänslighet eller den andre som har detta personlighetsdrag. Det sitter i det känsliga och ömtåliga nervsystemet. När det gäller barnuppfostran hemma och förskola/skola så borde alla veta om detta och om hur man förhåller sig och kan underlätta för barnet.

Gjorde de där teste du snacka om å
fick rätt högt så de verkar va som ja
misstänker att ja e tokkänslig lr rätt
så hsp om man nu kan va rätt så hsp
Anonym
#10. Publicerat 2018-09-10 av Anonym
Gjorde de där teste du snacka om å
fick rätt högt så de verkar va som ja
misstänker att ja e tokkänslig lr rätt
så hsp om man nu kan va rätt så hsp
Jo, man kan vara rätt så hsp. Alla är unika. Jag stämmer in på nästan allt i testet, och känner igen mig i det mesta som berättas.
Jag tror att det kan vara skönt att få läsa att man inte är ensam om att känna, tänka och reagera som man gör. Man får en viss förklaring, även om andra saker också kan spela in.
Man kan också få känna att det är ok och helt rätt att vila och ta pauser, fast andra kör på som skållade illrar. :-)
Höstlöv säger: Våra liv kan se olika ut vad gäller förutsättningar & livsvillkor. Ofrivillig ensamhet av partner/vänner finns överallt. Bjud över nån, det är helg!
Skriv Skriv här Skriv i megafonen