Skogsvandraren säger: Solen skiner, himmelen är blå.. Fikaryggsäcken är packad.. Skogen ligger redo, sjöarna väntar.. Bara Din hand i min saknas. Men kanske nästa tur? Kram
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Politik och samfund > Diskussion

Tillit
Skapat 2021-08-28 av Tillit, man, 59 år, Stockholms län.
Vad är rättvist?
Tror att svaret beror på vem jag frågar. Illustrerar två olika synsätt med ett exempel.

Peter hänger på puben och säger till sina kompisar:
"På mitt jobb har den duktige ingenjören som tjänar bäst femton tusen kronor mer i månaden än medianen, där de flesta andra ligger."
"Orättvist!" utropar Anders förfärat.
"Orättvist!" muttrar Magnus och skakar på huvudet.
"Varför?" frågar Peter dem båda intresserat.
"Jag vet ju vem det är" säger Magnus och fortsätter: "Han har ju inte ens lika lång utbildning som de andra. De har ju studielån att betala så skillnaden är ännu större. Vissa har dessutom större familj än han, så det är inte rättvist att han får så mycket mer att leva på än de andra"

"Jag vet också vem det är" kontrar Anders. "Det är bland de smartaste och konstruktiva ingenjörer jag träffat. Han får dubbelt så mycket gjort på samma tid som de andra och hans lösningar är oumbärliga för firman. Han borde få minst dubbelt så mycket mot en vanlig för han är värd som minst tre normala."

"Det är väl inte hans egen förtjänst att han är så begåvad. Alla jobbar ju bra efter sina förutsättningar, så då bör de väl få lika om det ska vara rättvist?" svarar Magnus.
"Rättvisa är när man får betalt för det som ens arbete är värt. Annars blir det ju bara företaget som tjänar på att ha en så duktig ingenjör och hur rättvist är det?" säger Anders då. Efter en stunds frustrerad eftertanke tillägger han "Men sjuksköterskor och lärare... Där skiljer inte många hundralappar, om ens någon, mellan den som betyder allt för patienten/eleven och den som bara gör sitt jobb. DET är orättvist."

Peter står och lyssnar när hans båda vänner fortsätter att diskutera om hur rättvist det är om lönerna ska vara lika eller olika. Så säger han

"Men. Så har vi Asma, som är tio år och jobbar tolv timmar om dagen med att sy kläder som säljs till västvärlden. Hon får tjugo kronor för en dags arbete. Sex dagar i veckan ger nästan fem hundra kronor på en månad som hon kan ge till sin mamma så att hon kan köpa mat till Asmas småsyskon. Vari består rättvisan i Asmas villkor i förhållande till mina kollegors? Var skulle Asma vara som vuxen med samma start i livet som de?"

"Livet är inte rättvist" muttrar Magnus med sänkt blick..
"Nej, livet är inte rättvist" svarar Anders och höjer glaset. "Skål gubbar!!"

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2021-08-28 av Anonym
Ville du ha synpunkter eller bara berätta? Jag tänker att svaret väl är givet - världen är inte rättvis per se och, ja, man kan även ha olika syn på vad som är rättvist..
Anonym
#2. Publicerat 2021-08-28 av Anonym
Jag tänker på hur Gud värderar, och på hans syn på rättvisa. Det är den bästa måttstocken vi har.

Jesus liknelse, om arbetarna som arbetat olika många timmar men ändå får lika mycket i lön:
"Men jag vill ge denne siste lika mycket som åt dig. Eller får jag inte göra vad jag vill med det som är mitt? Eller ser du med ont öga för att jag är god?"

Det här kan man tycka är orättvisa, men ändå är Gud rättvis.

Det kanske är bättre att vända på frågan:

Kan man vara rättvis utan att göra gott, och vad är då gott?
Att som i exemplet ge barnarbetare lön överhuvudtaget, eller att låta barn få slippa arbeta?

Enligt Jesus så kan man vara god och rättvis och ge lika lön till arbetare som gör olika mycket arbete. Arbetet, från alla, var ändå värdefullt. Det viktiga var att man arbetade och gjorde det man blev ombedd.

Men det är skillnad på kommersiella företag, där roten till företaget är ekonomisk, och där det handlar om att få in så mycket pengar, så gott rykte, så många uppdrag och så skickliga arbetare så att man får ekonomisk framgång. Möjligen kan makt och ära ha inverkan också.
Där blir rättvisan förmodligen i proportion till företagets framgångar, och framgång på olika sätt styr den egna synen på rättvisan.
Anonym
#3. Publicerat 2021-08-28 av Anonym
Ville du ha synpunkter eller bara berätta? Jag tänker att svaret väl är givet - världen är inte rättvis per se och, ja, man kan även ha olika syn på vad som är rättvist..
Målet med en cykel är att ta sig från en punkt till en annan. Det finns vissa delar på det färdmedlet som är väsentligare än andra. Exempelvis är ur det perspektivet en ett hjulnav, tramporna eller kedjan av långt större betydelse än en pakethållare eller stänkskärmar eller styrhandtag. Handtag och stänkskärmar är viktigt för komforten, men är inte nödvändiga för det grundläggande syftet. Pakethållaren kan i sammhanget ses som lyx, och egentligen överflödig. Det beror iofs på om syftet med cykeln är att transportera paket, eller om det är en tävlingscykel. De delar som för cyklisten är viktigare att investera i, är de som främst gynnar syftet.

På samma sätt är ett företag en vinstdrivande entitet. Ju närmare golvet man kommer, desto viktigare blir det med frågor kring den psykosociala miljön, medan det enda viktiga för styrelsen är att VDn når de ekonomiska målen. I en ekonomisk entitet är det resultaten som styr. Det är inte som ex en församling, där målet är att människor ska må bra och utvecklas till att bli bättre. Ett ekonomiskt mål kan aldrig skipa rättvisa. Ett ekonomiskt mål är inte en levande organisk som överhuvudtaget styr utifrån moraliska eller etiska principer. Människor i en ekonomisk organism värderas främst efter hur kunskap, arbetsinsats, samarbetsförmåga och medgörlighet kan översättas i pengar. Att alla ska samma utkomst, oavsett typ och mängd av insats, blir lika fel som att ge alla MVG, oavsett prestation eller ambition.

Sedan finns de som haft de allra bästa förutsättningar, men "grävt ner sitt pund", medan andra rest från fattigt land till rikt, och gjort det yttersta av det lilla de har, och nått framgång, studiemässigt och professionellt. Ska dessa ha samma utkomst. Jag tror inte det vore rättvist. Och eftersom det inte finns något direkt värderingssystem på området, då det är så många parametrar som spelar in, är prestation, kunskap etc det enda man har att gå på. Så ur den aspekten är det rättvist att människor tjänar olika. Att en chef eller en VD däremot kan vara objektivt rättvis i absolut mening, är helt omöjligt, och därför icke eftrsträvansvärt. Därför är det viktigt att definiera begreppet "rättvisa" innan man annars riskerar att tala förbi varandra.
diskuterateologi
#4. Publicerat 2021-08-28 av diskuterateologi
Ett företag har ingen makt att tala om, om den inte dominerar antingen på ort och ställe och dominerar i vad får ske inom den branschen just där, eller internationellt. Stora internationella koncerner har störst makt, oftast av ondo:
Där blir rättvisan förmodligen i proportion till företagets framgångar, och framgång på olika sätt styr den egna synen på rättvisan.
Konsumenten gör sina val, så gott som alla stödjer på sätt som ÄR HELT skeva för konkurrensen. Vilka individer stödjer man? T.ex. om du köper en tryckt bok, VILKEN författare stödjer du (motivera: varför just den?) HUR MYCKET (du stödjer författaren oerhört lite så vad slår du dig för bröstet för med att du kan mycket och känner dig assmart då du läser rätt böcker)? Du som av dem som läser detta med skum bild om arvodet/ingen upfattning/ingen tanke på det!
Vilken makt upprätthåller du med din konsumtion, t.ex. köper du en 1 gng/två år nå't från Kina? För mycket och för ofta, om mer än tiotals kronor tjänas på det! Ovidkommande om det var tidsbesparande/billigt eller du inte lyckades köpa från något annat land. Du skulle AVSTÅT köpet!

Snack!
Utan det är så att privatpersoner kan ge ENSKILDA privatpersoner direkt.
Det finns ingen organisation att begära någonting FRÅN.

Jag borde nu på månd/tisd köpa kursbok. Ingen tid finns för att dröja ännu med det. Vet jag att någon överför pengar hit tills dess, så kan jag beställa boken redan på en gång.
Även andra valutor än vår, även utgångna svenska sedlar går utmärkt, förlustfritt. Banköverföringar, kontanter. Inget annat.
God synergi och exponentiell inverkan på min självsäkerhet.

Varje gång någon har velat ge nå't, har de fått veta allt.
Mejla mig.

Vissa gånger gav personer inget till mig efter timtals intervjuande av mig, dessa som nekade mig fastän de hjälpt andra som förtjänat det mindre och de t.o.m. innan hjälpt andra fast så'na ingen vill befatta sig med.
Orättvisan ligger i att de som vill ge något är de som själva inte har råd med någonting. Medlemmar här finns som är oändligt framgångsrika: Perfekt ytlighet söker...miljontalsmedÖVER.

Skulle gärna även meritera in mig för riktigt häftig tjänst inom min bransch dvs. För vilket behövs pengar nästa år. I och med att mitt redan förgångna är inte mycket att hänvisa till.

Jag kämpar inte emot någons fördomar (det har ingen om mig) eller ointresse utan emot vad jag själv nått för ålder vid examen. Denna tiden på året sänker tjejer översta gränser för vilken ålders de söker. Håll dina fördomar om mig för dig själv och tig om dem OCH det kvittar om du läst min profil - frågade jag dig om du är intresserad av en relation?! 32-åringar är aldrig numera det minsta intresserade. Hyvla av ett antal år eller ett decennium i ålder där, ni tjejer, tills jag blir intresserad, för jag har försökt tillräckligt för en livstid med den där ålderns i att försöka inleda! Känner en man som
diskuterateologi
#5. Publicerat 2021-08-28 av diskuterateologi
fick en tjej nu i veckan där tjejen är nästan tre gånger yngre än honom, från att de näst intill inte visste någonting om varandra och inte hade setts, hon var omedelbart intresserad, han behövde bara konstatera några få saker. Därför att han har sångröst och språklig grund.
Jämfört med honom har jag mycket, t.ex. rakt av femtio ggr mer tro insikt kunskap får ihop allt i mitt huvud och kan föreläsa om allt det OCH historia, släkter, jag går regelbundet både på allt som händer söndagar, årsmöten, sitter i styrelsen på prästseminariet,...
Jämbördig även med dem mycket intelligentare i rena tal uttryckt än mig själv.
Vilka mina svagheter är erkänner jag: Schemaläggning och vara strikt för min enskilda del i det, examensnivå.
Ferguson
#6. Publicerat 2021-08-28 av Ferguson
Livet är inte rättvist men Gud är god, han kan alla nå för talet om honom är inte otydligt;

Himlarna vittnar om Guds härlighet, himlavalvet förkunnar hans händers verk.
Dag berättar för dag, natt ger kunskap till natt, utan tal och utan ord, utan att man hör deras röst.
Deras röst når ut över hela jorden, deras ord till världens ände" Ps 19:2-5a

Att veta det ger tröst åt orättvisorna.

  • Tillit
    #7. Publicerat 2021-08-29 av Tillit
    Ville du ha synpunkter eller bara berätta? Jag tänker att svaret väl är givet - världen är inte rättvis per se och, ja, man kan även ha olika syn på vad som är rättvist..
    Synpunkter är alltid givande, men syftet med mitt reflekterande exempel (som jag hittade på för ett par år sedan) var delvis att belysa problemet med att köra fast i ett dike och mena sig stå för rättvisa och sanning och kalla alla som inte har samma uppfattning för att stå för det motsatta. Jag ser ju själv logiken i bådas uppfattningar även om jag lutar mer åt den enes.. Å ena sidan, fast å andra sidan. Kanske det är det som är vår lott i viss mån här i världen. Att så länge inte rättvisa kan uppnås ändå försöka att göra det bästa av situationen. Och där går våra uppfattningar ibland isär även om den som kommer med en annan slutsats än jag själv inte behöver vara fel ute eller mindre rättvis i sina intentioner.
    Anonym
    #8. Publicerat 2021-08-29 av Anonym
    livet av denna världen är inte rättvist, verkligen inte, då skulle det se annorlunda ut här i världen för oss människor
    Men i predikar en står det om att BE OM VISHETEN.
    VISHETENS GÅVA är att göra allt på bästa sätt
    Vi kan förhålla oss till som tilliten säger, att göra så gott vi kan, detta är gott nog och är en skörd vi då skördar liksom ont är en annan skörd man får tillbaka. En andlig princip som fungerar vare sig vi tror eller vill tro på. DET VI SÅR FÅR VI SKÖRDA, gott eller ont.
    Tänker på den sonen i Bibelns berättelse om förlorade sonen som förbrukade allt och valde leva i sus och dus långt bortifrån sitt barndomshem. Han kom i ånger och tog beslutet att återvända hem igen,bbära eller brista, trots sitt misslyckande och sveket mot sin generös far. Här ser vi en sida av rättvisa, HANS FAR TOG VARMT EMOT HONOM OCH VILLE FIRA SONENS HEMKOMMANDE
    Medans hemmavarande sonen gnällde och fick avund över hur hans också samme far behandlade sin bror. SÅ ORÄTTVIST tänkte han, här har jag gått och slitit och han har inget gjort alls, ändå ska han firas med dyr ring som present och en stor fest med all dess god mat. SÅ HAR ALDRIG JAG BEMÖTS
    tänkte han i sitt onda sinne.
    Här är väl en bild på rättvisa, hur en god person agerar owch hur en med avund blir bemött.
    HAN HADE JU ALLT DET DÄR OCKSÅ, MEN KUNDE INTE DELA MED SIG AV DET GODA. HAN HADE AVUND OCH DET ÄR OCKSÅ EN SKÖRD.
    Gud blir aldrig någon något skyldig
    Han ser vad vi sår och det är en andlig princip som slår tillbaka redan från Adam och Evas olydnad
    Detta får vi leva med att i världen är det orättvist, det ser vi ju, men SÅR VI GOTT TILL GOTT ÄNDAMÅL FÅR VI EN SKÖRD OCKSÅ.
    VÄLSIGNA ISRAEL OCH VI BLIR VÄLSIGNADE I VÅRT LAND, PS 122
    Medans vi vänder oss mot Israel så har vi också i vårt land fått en skörd av andra konflikter som vi ej kan bemästra rättvist
    Anonym
    #9. Publicerat 2021-08-29 av Anonym
    livet av denna världen är inte rättvist, verkligen inte, då skulle det se annorlunda ut här i världen för oss människor
    Men i predikar en står det om att BE OM VISHETEN.
    VISHETENS GÅVA är att göra allt på bästa sätt
    Vi kan förhålla oss till som tilliten säger, att göra så gott vi kan, detta är gott nog och är en skörd vi då skördar liksom ont är en annan skörd man får tillbaka. En andlig princip som fungerar vare sig vi tror eller vill tro på. DET VI SÅR FÅR VI SKÖRDA, gott eller ont.
    Tänker på den sonen i Bibelns berättelse om förlorade sonen som förbrukade allt och valde leva i sus och dus långt bortifrån sitt barndomshem. Han kom i ånger och tog beslutet att återvända hem igen,bbära eller brista, trots sitt misslyckande och sveket mot sin generös far. Här ser vi en sida av rättvisa, HANS FAR TOG VARMT EMOT HONOM OCH VILLE FIRA SONENS HEMKOMMANDE
    Medans hemmavarande sonen gnällde och fick avund över hur hans också samme far behandlade sin bror. SÅ ORÄTTVIST tänkte han, här har jag gått och slitit och han har inget gjort alls, ändå ska han firas med dyr ring som present och en stor fest med all dess god mat. SÅ HAR ALDRIG JAG BEMÖTS
    tänkte han i sitt onda sinne.
    Här är väl en bild på rättvisa, hur en god person agerar owch hur en med avund blir bemött.
    HAN HADE JU ALLT DET DÄR OCKSÅ, MEN KUNDE INTE DELA MED SIG AV DET GODA. HAN HADE AVUND OCH DET ÄR OCKSÅ EN SKÖRD.
    Gud blir aldrig någon något skyldig
    Han ser vad vi sår och det är en andlig princip som slår tillbaka redan från Adam och Evas olydnad
    Detta får vi leva med att i världen är det orättvist, det ser vi ju, men SÅR VI GOTT TILL GOTT ÄNDAMÅL FÅR VI EN SKÖRD OCKSÅ.
    VÄLSIGNA ISRAEL OCH VI BLIR VÄLSIGNADE I VÅRT LAND, PS 122
    Medans vi vänder oss mot Israel så har vi också i vårt land fått en skörd av andra konflikter som vi ej kan bemästra rättvist
    Ett gott ändamål är att evangelisera för alla folk, även för israelerna, och att hjälpa alla sina medmänniskor. Då får de som blir frälsta, och de som blir frälsta även i Sverige, alla Guds välsignelser som finns i och genom Jesus Kristus. Det är dessa välsignelser som Gud ger alla som kommer till Honom. De hör inte ihop med varken Sverige eller Israel, utan med verket som Jesus gjorde på korset.
    Det är bättre att leva i det nya förbundet än att leva i det gamla förbundet. I det nya förbundet finns det inga straffdomar från Gud för de som inte välsignar ett jordiskt land och ett visst etniskt folkslag.
    Visheten finns i att se allt det som det nya förbundet innehåller och ger. Då släpper fruktan för straff som utförts i det gamla förbundets lag och bokstav.
    Rättvisor och orättvisor i Sverige har inget att göra med något annat land. Det har att göra med människors hjärtan.
    Tillit
    #10. Publicerat 2021-08-29 av Tillit
    Ja, det är den enda lösningen på den olösliga ekvationen, men det får ändå inte mig att sluta fundera även i ett "världsligt" eller jordiskt perspektiv så länge vi lever här.



    Livet är inte rättvist men Gud är god.
    Skogsvandraren säger: Solen skiner, himmelen är blå.. Fikaryggsäcken är packad.. Skogen ligger redo, sjöarna väntar.. Bara Din hand i min saknas. Men kanske nästa tur? Kram
    Skriv Skriv här Skriv i megafonen