Rosie säger: Hej! Är du frälst? Ja då vill du förbli i Kristus och hans ord och följer dem. Då ska Kristus aldrig någonsin överge dig! I kärlek: Rosie
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Politik och samfund > Diskussion

Anonym
Skapat 2020-03-29 av Anonym.
Sveriges beredskap

Det är bra med fred. Sverige har haft fred i 200 år.
Finland har däremot inte haft fred i 200 år. Men om hel nation glömmer sin historia av krig är det absolut inte bra det heller. Och det verkar Sverige ha gjort, till skillnad från Finland. Om du tittar på devisen här ovan kan du läsa att Sverige har lägst antal vårdplatser i hela EU. Samtidigt växer antalet äldre i landet mycket snabbt. När det gäller intensivvårdsplatser som är utrustade med respiratorer så hade Sverige 4 300 sådana år 1993. Detta under förutsättning att vi ianspråktog de 900 platser med respiratorer som fanns på de 35 militärsjukhusen samt de 2 100 respiratorer som fanns i reserv. Men dessa finns inte längre. Militärsjukhusen är nedlagda och deras respiratorer borta. Och de 2 100 respiratorer som fanns i reserv är borta de också. Kvar finns 526 ”civila” platser med respirator samt 40 ”militära” respiratorer. Vi har alltså nedrustat sju av åtta intensivvårdsplatser med respiratorer.

Det har inte Finland. Av , 27 mars 2020 kl 16:40

https://blogg.vk.se/janhagglund/2020/03/27/ar-sverige-fredsskadat-fragan-kan-verka-provokativ-men-staller-sig-sjalv-da-vi-jamfor-finlands-beredskap-med-var-uppdatering-spridning-covid-19/?_ga=2.59830062.284309752.1585386818-1122084242.1584867417

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2020-03-30 av Anonym
Jag var på ett möte för några år sen med Försvarsmakten och andra myndigheter om Hotet från Östersjön, och där framkom det inte bara brister inom försvaret utan också inom samhällsskydd och beredskap. Försvarsmakten sa då enligt min uppfattning inte allt då mycket är hemligt men det är ingen hemlighet att samhällsskydd och beredskap är bristande gällande exempelvis skyddsrum där en utredning visade på stora brister. Men, vi ska ska förtrösta på Jesus och när den dagen kommer om krig ska vi vara ljus i mörkret och redo till strid för Guds rike. Inte bara då utan idag. Idag är dagen, dagen då vi ska låta oss närma oss Jesus så att vi kan vara redo idag. Vi lever inte för världen. Frid
smålänning i norr
#2. Publicerat 2020-03-30 av smålänning i norr
Dels anser jag att egna hemspolitiken med bla mindre jordbruk som komplement till inkomst utanför hemmet skulle ej ha avveklats utan utvecklats dessutom är avvecklingen av sambeskattningen i början på 1970talet förödande skattetrycket ökade markant för att finansera dagis ett system det finns mycket att säga om-en del kristna förskolor behövs men systemet är mycket dyrt och kolla på hur det har blivit värdemässigt och dess konsekvenser för familjer.
jag har lärt mig att vare sig jag har 5amkor eller 30, 90 mjölkkor så vanligen behövs det inkomst vid sidan om det är svårt att leva på-och skuldsättnings graden styr till mycket stor del.Ett mindre jordbruk i en byggd med inte så höga priser är lättare att bli skuldfri på.
Jord/skogsbruk trädgård är ofta en mycket bra livsstil.
De mindre enheterna gör det inte lika sårbart för nationen ihop med en mycket hög självförsörjningsnivå gärna över 80% och gärna med restriktiv/mycket låg användning av konstgödsel och kemiska bekämpnings medel där de används.
Sedan så fram till ca 1990 var det i Sverige en självförsörjningsgrad på livsmedel på väl 80% då kom "omställning 90" då jordbruket skulle avregleras och det blev svårt att leva på jordbruket för många och det påskyndade rationaliseringen och effektiviseringen, stora områden lades i träda Och det bidrog till att Många lantbrukare röstade för EU Hade det varit färre lantbrukare som röstat för EU hade förmodligen Sverige ej varit med i EU!Var stod LRF här var inte många ledande där för EU?Dessutom frågasätter jag flera av kontrollsystemen som Svenskt Sigill bla när det gäller mjölken det är bra med bra kvalitet på mjölken och mycket hårda restriktioner när det gäller penicilin användningen till djur och bra djurskydd men bla Svenskt Sigill har gått för långt liksom KRAV Det finns annat också bla EU-stöden bla mycket pappersarbete i onödan.Tänk Om tex All mjölk som levereras till tex Norrmejerier om gårdarna där även de konventionella inte använde kemiska bekämpningsmedel även om konstgödsel används-Det här vore bättre än Svenskt Sigill som bidragit till att många mjölkbönder slutat i Västerbotten.Det finns fler sätt att göra det enklare och bättre både häls och miljö mässigt och för lantbrukaren.
Nu är självförsörjningsgraden på livsmedel under 50% sedan är det bla frågan om finns det lager på bla livsmedel och andra viktiga saker tex bränsle medicin?
Bla ett sådan här mycket torrt år så hade det varit bättre för Sverige om det gått att leva på tex 15-20 mjölkor och självförsörjningsgrade på livsmedel varit på över 80% och lager på bla livsmedel visst det hade blivit utslakting av djur för bonden inte bra men Sverige hade inte varit lika sårbart!
smålänning i norr
#3. Publicerat 2020-03-30 av smålänning i norr
(Det torråret jag avsåg i mitt förra inlägg var 2018)
Sverige saknar lager för en längre kris
Sveriges beredskapslager monterades ned efter kalla kriget. Tusentals ton med mat såldes vidare och sjukhusen gick över till ett ”just in time”-scenario. – När en händelse sker blir det därför en kris ganska snabbt, säger Jan-Olof Olsson, ansvarig för försörjningsberedskap på MSB.
DelaSkriv utNyheter · Publicerad 16:00, 14 mar 2020
Coronautbrottet sätter tillgången till livsmedel och sjukvårdsmaterial på prov. Den inventering som myndigheterna presenterade i måndags visar att regionerna sammanlagt har skyddsutrustning för att klara 5 806 diagnosbesök och 1 444 vårddygn.
Vissa människor har i coronavirusets spår också börjat bunkra mat och matbutiker vittnar om att konserver och torrvaror med längre hållbarhet börjar glesna i hyllorna.
Blickar man bakåt i tiden har Sverige haft stora krisberedskapslager av livsmedel. Matlagren kunde innehålla tusentals ton med exempelvis ris, potatis, socker, kaffe, bönor och linser.
Ett sådant lager låg i Lenhovda i Uppvidinge kommun och var omkring 2 000 kvadratmeter stort. När det avvecklades 2001 såldes varorna vidare till industrin, sockret blev exempelvis godis.
Beredskapslagren började byggas upp efter andra världskriget och växte stadigt från 1960-talet fram till nedmonteringen efter kalla kriget. När de var som flest handlade det om flera hundra stycken. De låg utspridda över hela Sverige, ofta lite avsides men vid järnvägar för att varor snabbt skulle kunna skickas över landet. Förberedelserna för att klara sig under en längre kris var välplanerad jämfört med i dag, säger Jan-Olof Olsson.
Mycket av det här var jättehemligt men vad gäller mat pratade man om ett årsbehov för att komma igång med odlingssäsongen och skörd.
Efter Berlinmurens fall runt 1989–1990 och i samband EU-inträdet började lagren monteras ned successivt.
– När man såg den inre marknaden såg man de här lagren som obsoleta, säger Olsson.
I dag finns inga beredskapslager kvar och bedömningen från organisationen Civilförsvarsförbundet är att Sverige skulle klara sig i ungefär en vecka om importen av mat upphörde.
Vad gäller sjukvården hade dåvarande statliga Apoteksbolaget från 1970 till tidigt 1990-tal lager av mediciner, och staten hade vissa lager av sjukvårdsutrustning. Då nyttjade inte vården heller engångsartiklar, som plasthandskar, i lika stor utsträckning som i dag utan fler artiklar diskades av sjukhusen.
Sjukvårdssystemet byggde också på att sjukhusen hade egna tillagningskök, och skolor var förberedda på att i kris bli vårdinrättningar. Sängar, kläder och sängkläder inklusive tvättmaskiner var undanstuvade i skolförråd.
I dag finns inga nationella riktlinjer för lager av sjukvårdsmateriel utan det är upp till regionerna. Det gör att beredskapen skiljer såg åt beroende på vilken riskbedömning som görs och vilka politiska beslut som regionpolitikerna fattar.
De flesta regioner har gått över till ”just in time”-leveranser, vilket är en slags Ikeamodell där varor flödar in och omsätts hela tiden i verksamheten. Det gör sjukvården sårbar vid störningar,
smålänning i norr
#4. Publicerat 2020-03-30 av smålänning i norr
Fortsättning av förra citatet.
Sjukvårdssystemet byggde också på att sjukhusen hade egna tillagningskök, och skolor var förberedda på att i kris bli vårdinrättningar. Sängar, kläder och sängkläder inklusive tvättmaskiner var undanstuvade i skolförråd.

I dag finns inga nationella riktlinjer för lager av sjukvårdsmateriel utan det är upp till regionerna. Det gör att beredskapen skiljer såg åt beroende på vilken riskbedömning som görs och vilka politiska beslut som regionpolitikerna fattar.

De flesta regioner har gått över till ”just in time”-leveranser, vilket är en slags Ikeamodell där varor flödar in och omsätts hela tiden i verksamheten. Det gör sjukvården sårbar vid störningar, något man såg prov på förra året när Apotekstjänst hade stora problem med leveranser av förbrukningsartiklar till fem regioner, säger Jan-Olof Olsson.

– Det räcker i princip med att en lastbil kör i diket när det är halt ute.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall konstaterar att nej, det finns inga generella beredskapslager med sjukvårdsutrustning i dag. När Sverige planerade för att rusta totalförsvaret efter andra världskriget var en så kallad ”just in time”-modell inte lämplig förklarar hon, vilket gjorde att lager byggdes upp.

– Sedan har det tillkommit olika upphandlingsformer och leveranser, allt är på väg någonstans, säger hon.

TT
redaktionen@varldenidag.se
smålänning i norr
#5. Publicerat 2020-03-30 av smålänning i norr
Sedan så har livsmedelskonsumtionen i Sverige förändrats det skiljer en del mot vad det var för 30 år sedan
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtionisiffror.4.2ae27f0513e7888ce2280002903.html

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/livsmedelskonsumtionisiffror/livsmedelskonsumtionochpriser.4.5125de613acf69a0f68000637.html
Anonym
#6. Publicerat 2020-04-03 av Anonym
Jag lägger in "Smålänning i norr"s länk från megafonen, om krisberedskapen:

https://www.varldenidag.se/nyheter/krislagren-tomdes-under-persson-eran/reptcE!CORzDbuXzC1LdCxrZrYw/

"Krislagren tömdes under Persson-eran

Både i riksdag och regering har såväl borgerliga som socialdemokrater drivit på för en avveckling av de svenska beredskapslagren. De mest genomgripande förändringarna skedde dock efter att Sverige gick med i EU och intensifierades under Göran Perssons (S) tid som statsminister.

I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som kom förra året noteras att det fortfarande saknas målsättningar för att på nytt bygga upp svensk beredskap."

smålänning i norr
#7. Publicerat 2020-04-17 av smålänning i norr
Detta är glädjande:https://www.ja.se/artikel/2225752/nstan-100-procent-svenska-gg.html

Nästan 100 procent svenska ägg

Enligt siffror från Jordbruksverket stod svenskproducerade ägg för 97,2 procent av den totala äggkonsumtionen i landet under 2019.



Enligt branschorganisationen Svenska Ägg har siffran inte varit så här hög sedan slutet på 90-talet. Det är även en ökning med 4,7 procentenheter från 2018, då andelen svenska ägg låg på 92,8 procent.

– Det är fantastiska siffror. Vi, och många med oss, jobbar hårt för att lyfta fram våra svenska mervärden. Det här är ett kvitto på att arbetet med att certifiera det svenska ägget har givit resultat. Det visar också att konsumenterna värderar våra svenska mervärden högt, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Under det senaste decenniet har även äggkonsumtionen ökat med drygt trettio procent. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton.

Konsumtionen har beräknats utifrån den mängd ägg som kommer från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar och säljs för konsumtion. Gårdsförsäljning eller mixade produkter är ej inräknade. Källa: Svenska Ägg

smålänning i norr
#8. Publicerat 2020-04-18 av smålänning i norr
Tips odlings beskrivningar grönsaker ekologiskodling frikand:

https://www2.jordbruksverket.se/download/18.6158fe7914f8dfce46a8f47c/1441265400554/p10_12.pdf

https://hushallningssallskapet.se/lista-sorterna-du-ska-valja-for-odling-i-norr/


https://xn--nramat-bua.nu/wp-content/uploads/2020/03/frilandsgronsaker-i-norr-odlingsbeskrivningar.pdf


Näringsvärden på det som odlas i norra Sverige tex Norr o Västerbotten är oftast högre än i södra Sverige tex vallfoder till nötkreatur eller grönsaker eller bär tex vinbär pga midnattssol eller där det är det nästan

Rosie säger: Hej! Är du frälst? Ja då vill du förbli i Kristus och hans ord och följer dem. Då ska Kristus aldrig någonsin överge dig! I kärlek: Rosie
Skriv Skriv här Skriv i megafonen