Här kan du skriva ett meddelande som kommer att visas för alla på KristenDate.se.
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Religion och tro > Diskussion

AllanE
Skapat 2017-01-15 av AllanE, man, 82 år, Västra Götalands län.
Varför följde Maria med till Betlehem?
Josef måste resa till Betlehem för skattskrivningen.
Men varför följde Maria med?
Förlossningen var nära förestående, och det naturliga hade varit att hon stannat hemma.
När de resta var hon och Josef trolovade, så hon hade knappst någon skyldighet att följa med honom på resan.
Hon gjorde det ändå.
Trots att det måste ha varit en väldigt besvärlig färd för henne.

Jag har en hypotes, men avstår från att nämna den, eftersom jag inte vill styra någons tankar.
Knaske någon sitter inne med kunskaper som jag saknar, eller har tankar som inte har fallit mig in.

Hälsningar

Allan

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2017-01-15 av Anonym
Hon var kanske envis och sugen på äventyr.Och så ville hon hälsa på sin släkting Elisabeth?
Roffe
#2. Publicerat 2017-01-16 av Roffe
Hej Allan!
Det står något i MIKA som kan vara en tanke som kan vara en av anledningarna. Det finns kanske flera?
Anonym
#3. Publicerat 2017-01-16 av Anonym
Mik 5:2 Men du, Betlehem Efrata, som är så liten bland Juda tusenden, från dig skall det åt mig komma en som skall härska i Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar.

Mik 5:3 Därför skall han överge dem fram till den tid då hon som skall föda har fött. Då skall resten av hans bröder få vända tillbaka till Israels barn.

Mik 5:4 Han skall träda fram och vara en herde i HERRENS kraft, i HERRENS, sin Guds, namns höghet. Och de skall ha ro, ty han skall då vara stor intill jordens ändar.
Anonym
#4. Publicerat 2017-01-16 av Anonym
Hon for för att medvetet eller omedvetet uppfylla profetian om att Jesus skulle födas i Betlemhem. :)
Sekundära (mänskliga motiv) var säker även i spel, som att Maria ville inte vara ensam nu när hon var höggravid, d.v.s hon ville var med Josef. :)
sanningssökare
#5. Publicerat 2017-01-16 av sanningssökare
Du behöver inte ha någon hypotes längre skriften har ditt svar!

Lukas 2 kapitlet, vers 1-5.

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas.2Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. 3Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. 4Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, 5för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Anonym
#6. Publicerat 2017-01-16 av Anonym
Mycket bra svar, tack.
Nu är jag nyfiken på Allans svar.
AllanE
#7. Publicerat 2017-01-17 av AllanE
Tack alla ni som har gjort er besvär och delat med er av era tankar. Så här har jag formulerat det:

Någon gång under andra halvan av september gav sig Josef och Maria iväg från Nasaret mot Betlehem. Då hade de vise männen redan varit på väg ett par veckor men det visste förstås ingen i Israel. Josef var tvungen att fara till Betlehem på grund av skattskrivningen. Eftersom han var ättling till kung David ägde han en bit mark där i trakten. Den kunde ha sålts, men vi skulle nog snarare kalla det för att den hade arrenderats ut. Enligt lagen skulle marken återgå till ägaren under jubelåret (inträffade var 50-e år). Så i samband med taxeringen måste det fastställas exakt vilken markbit han skulle betala skatt för.

Men varför följde Maria med? Hon var fortfarande bara trolovad med Josef, något som innebar att hon ännu inte måste lyda honom. Det var snart dags för henne att föda och färden till Betlehem var ansträngande. Den tog minst en vecka, men snarare två ifall man inte färdades snabbt. Naturligare hade varit för henne att antingen stanna hemma eller återigen ge sig till Sackarias och Elisabeth. Dessa båda visste hur det verkligen förhöll sig, även om det kanske förekom elaka rykten i Nasaret. De bodde i Judeens bergsbygd, troligen inte så långt från Betlehem, och där hade Maria säkert kunnat få något bättre än ett stall, när det var dags för henne att föda.

Messias skulle födas i Betlehem, men visste Maria det? Flickor gick inte i skolan då. Ändå var hon väl hemmastadd i Bibeln vilket man kan se i hennes lovsång. Dock knappast tillräckligt lärd för att förstå profetiorna om Messias. Det var ju däremot Sackarias. I egenskap av präst skulle han i princip kunna sin Bibel utantill, och hade även använt decennier till att studera och försöka förstå skriften. Under de tre månader som Maria hade vistats i deras hem, hade han förstås undervisat henne grundligt om Messias och profetiorna som hörde ihop med Honom. Och nu hade skattskrivningen kommit som en gåva från himlen. Josef måste till Betlehem och Maria följde förstås med.

Den 29 september var de framme, men kunde inte finna någonstans att bo. Alla rum var redan uthyrda. Ifall de hade varit tillräckligt rika skulle det säkert ha kunnat ordnas, men Maria och Josef var fattiga. Så barnet föddes i ett stall. De hade ett barn, så nu var de rika. Ett barn är en rikedom som väger upp allt guld i världen, det vet alla föräldrar.

Änglar sjöng och herdar kom på besök. De hade märkliga ting att berätta, men ändå var det nog inte helt oväntat för Maria och Josef. På himlen lyste Jupiter och Saturnus och berättade på sitt sätt om det stora som hade hänt.
fredrik92
#8. Publicerat 2017-01-18 av fredrik92
Troligen så hade Josef tänkt bosätta sig åt det hållet och tog därför med Maria.
Dessutom sammanföll detta med en stor högtid och man kan ju tänka att Maria var lite mer Gudfruktig av sig sedan miraklet hade skett med henne...
Anonym
#9. Publicerat 2017-02-06 av Anonym
Trolovning hade en juridisk betydelse på den tiden (det hade den i Sverige också, ända fram till tidigt 1900-tal). Trolovning är inte "bara" en förlovning (som i våra dagar, då ett par formlöst bestämmer sig för att så småningom gifta sig och växlar ringar som ett tecken på detta), det är ett bindande kontrakt att man skall gifta sig. Maria tillhörde alltså redan Josefs familj och det var därför naturligt att hon skulle skattskrivas tillsammans med honom i stället för med sin fars familj.
Här kan du skriva ett meddelande som kommer att visas för alla på KristenDate.se.
Skriv Skriv här Skriv i megafonen