Höstlöv säger: Våra liv kan se olika ut vad gäller förutsättningar & livsvillkor. Ofrivillig ensamhet av partner/vänner finns överallt. Bjud över nån, det är helg!
Skriv Skriv här Skriv i megafonen

Forum > Religion och tro > Diskussion

Anonym
Skapat 2016-12-05 av Anonym.
Hur förklara
Vilket är det svåraste att förklara/övertyga för en person som inte tror? Alltså att Gud är sann! Bibeln stämmer.

När utvecklingsläran kommer på tal vilka är då de svåraste skälen/argumenten för att de skulle ha rätt, att bemöta för dig som troende? Där man faktiskt med stöd från bibeln kan visa på hur sakers tillstånd faktiskt går att finna bevis för. Kanske det även inte alltid går att svara på frågor, vilka är då dessa?

Nu tänker jag inte på olika trosinriktingar, utan frågor som icke troende (på en Gud alltså) kan tänkas lägga fram.

Så finns det en "helig Graal" för icke troende som de inte fått svar på?

Svar på inlägg

Anonym
#1. Publicerat 2016-12-06 av Anonym
Allting handlar om vad det är för en person, ateism är ett aktivt val att förtrycka kunskapen om Gud.
Jag råder dig att se och lära ifrån www.evolutionvsGod.com :)'
larsa
#2. Publicerat 2016-12-06 av larsa
Detta är nutidens stora mysterium

https://www.theguardian.com/science/2012/jun/08/just-six-numbers-martin-rees-review

https://www.amazon.com/Just-Six-Numbers-Forces-Universe/dp/0465036732

Universum ser ut som det gör och därför lyser solar och därför fungera Fotosyntesen
och därför fungerar kol-väte cykeln och våra celler i människokroppen.

Frågan är bara varför?
Varför är dessa sex konstanter ställda på detta sätt om universum uppstått av sig självt.
Vad är enklast att tro på? en skapare eller ett multi-versum bestående av triljarder universum
där vi råkar leva i ett som fungerar?
Förespråkare för multi-versum teorin flyttar bara problemet ett steg längre bort. Varför finns det i
såfall ett multiversum.
Varför finns det överhuvudtaget nånting alls?

Vi är här, inte trots universum och alla naturkatastrofer det skapar.
Vi är här på grund av att universum är specialdesignat för oss.
Anonym
#3. Publicerat 2016-12-06 av Anonym
Vilket är det svåraste att förklara/övertyga för en person som inte tror? Alltså att Gud är sann! Bibeln stämmer.

När utvecklingsläran kommer på tal vilka är då de svåraste skälen/argumenten för att de skulle ha rätt, att bemöta för dig som troende? Där man faktiskt med stöd från bibeln kan visa på hur sakers tillstånd faktiskt går att finna bevis för. Kanske det även inte alltid går att svara på frågor, vilka är då dessa?

Nu tänker jag inte på olika trosinriktingar, utan frågor som icke troende (på en Gud alltså) kan tänkas lägga fram.

Så finns det en "helig Graal" för icke troende som de inte fått svar på?
Jag tänker på tre sätt:

1. Intelektuell argumentation.
Här lägger man fram argument för Guds existens bl a utifrån kreationism och intelligent design.

2. Moralisk argumentation.
Här överbevisar DHA genom förkunnaren, om synd, rättfärdighet och dom, genom att man förkunnar lagen och sedan, när personen blivit överbevisad, om nåden.

3. Kärlekens argumentation.
a) När jag kom till tro, började det med att mina vänner i kyrkan bad för mig. Jag fick en längtan efter något mer, efter avslutad militärtjänstgöring.
b) De bjöd in mig till en fest, där vi spelade spel, umgicks och åt Flygande Jakob. Det liknande inte de fester jag tidigare varit på, men det gjorde susen.
c) De bjöd med mig på en kristen ungdomskonferens. Där talade Gud starkt till mig, och där blev jag frälst.
d) De bjöd in mig till gemenskap i en gemenskapsgrupp, och sedan blev det kyrkan. Från dag 1 började jag studera NT.

Ingn utvecklingslära i världen kan stå emot Guds kärlek och omsorg. Ett gott råd till dig broder: Om en människa vill argumentera utifrån utvecklingsläran, så kommer hon aldrig att låta sig överbevisas. Jag tror personligen det är förhållandevis få som kommer till tro genom en dylik argumentation. Fler blir frälsta genom alternativ 2. Så skedde ju på pingstdagen och i samtliga av apostlagärningarnas predikningar, oavsett genom Petrus eller genom Paulus. Men mitt i en intellektualiserad värld, där prestigen är så hög och informationen så larmande, varför inte bjuda in till fest. Dessa enkla ungdomar var inga dussinmänniskor, inga evangelister. Men genom dessa vann Gud mitt hjärta. Var det inte så Matteus gjorde, efter att Herren vunnit honom som efterföljare? Han bjöd sina vänner på fest, oh där flöda Guds förlåtande nåd och kärlek.

Det är ett fantastiskt tillfälle så här års, i en tid, då små sljus lyser upp i vintermörkret, då vi firar advent och då vi på ett speciellt sätt umgås med nära och kära. Bjud med era vänner och grannar - de ni bett för. Man vet aldrig. Kanske någon ska födas fram till Kristus under den här julen. Kanske någon är ensam och behöver gemenskap. Kanske någon, på ett epeciellt sätt skulle uppskatta en inbjudan. Se möjligheten att ä
Anonym
#4. Publicerat 2016-12-06 av Anonym
lska.
Anonym
#5. Publicerat 2016-12-07 av Anonym
Ingn utvecklingslära i världen kan stå emot Guds kärlek och omsorg. Ett gott råd till dig broder: Om en människa vill argumentera utifrån utvecklingsläran, så kommer hon aldrig att låta sig överbevisas.
Jag håller med om detta. Men sen är det så att människans intellekt, människans världsliga kunskap, kan blockera folk från att ta till sig argument. Guds kärlek når genom det! Men - Skapelsemuséet Den Förhistoriska världens föreståndare, samt författaren, Mats Molén vittnar om hur folk kommer till tro när evolutionsteorin motbevisas. Då faller bålverken, då bryts tankebyggnader som reser sig mot Gud ner - och då är fältet öppet att intas. Då handlar det mer om den egna viljan. Evolutionsteorin ligger som en grund för allt vad ateism, relativism, ockultism o.s.v. heter. För att en del ska kunna tro på Gud och Bibeln, inkl. första kapitlen, så måste först det som hindrar brytas ner. Och då gäller det att skjuta mot grunden; evolutionsteorin. Inte så att vi skall prata antievolution istället för evangeliet och Guds kärlek - men vi bör vara medvetna om vilka tankebyggnader folk bär på som kan hondra dem från att ta till sig budskapet om Gud. Så tror jag om det.
Anonym
#6. Publicerat 2016-12-08 av Anonym
Men - Skapelsemuséet Den Förhistoriska världens föreståndare, samt författaren, Mats Molén vittnar om hur folk kommer till tro när evolutionsteorin motbevisas. Då faller bålverken, då bryts tankebyggnader som reser sig mot Gud ner - och då är fältet öppet att intas. Då handlar det mer om den egna viljan. Evolutionsteorin ligger som en grund för allt vad ateism, relativism, ockultism o.s.v. heter. För att en del ska kunna tro på Gud och Bibeln, inkl. första kapitlen, så måste först det som hindrar brytas ner. Och då gäller det att skjuta mot grunden; evolutionsteorin. Inte så att vi skall prata antievolution istället för evangeliet och Guds kärlek - men vi bör vara medvetna om vilka tankebyggnader folk bär på som kan hondra dem från att ta till sig budskapet om Gud. Så tror jag om det.
Well, att skjuta mot evolutionsläran kanske kan bryta ner och öppna upp för en tro på en gud. Men, och det är ett stort och väsentligt men, detta leder ju inte med säkerhet till en tro på Jesus.

Den som i mitt tycke skriver de absolut bästa - och vackraste böckerna - som skjuter evolutionsläran i sank är Adnan Oktar, också känd som Harun Yahya. Han är muslim och har tanken att när man skjuter evolutionsläran i sank så kommer folk att bli muslimer....

Så jag tror nog att man ska ha fokus på vad Jesus gjort för oss. Att förkunna evangelium helt enkelt. Alla dessa idéer om att lägga till saker, gå omvägen via att visa att jorden är platt, att visa att evolutionsläran är falsk osv som ett sätt att få folk att bli troende leder mest i praktiken till att vi diskuterar saker som inte är väsentliga.

Vi kommer bort från evangelium. Känns som en plan vår fiende gjort upp för att vi ska ägna tiden och energin åt fel saker.

Och det är i slutänden inte vi som för folk till Jesus. Vi kan vara redskap åt Gud i det verket men för att vi ska fungera som bra redskap så ska vi nog förkunna evangelium, det glada budskapet i första hand.

Även på Jesu tid var det ju så att folk ville prata om annat än om evangelium.

"Ty judarna begära tecken, och grekerna åstunda visdom, vi åter predika en korsfäst Kristus, en som för judarna är en stötesten och för hedningarna en dårskap, men som för de kallade, vare sig judar eller greker, är en Kristus som är Guds kraft och Guds visdom." [1 kor 1:22-24]
swekiwi
#7. Publicerat 2016-12-19 av swekiwi
Då jag själv är icke-troende, så kanske jag kan få komma med lite input i frågan.

Observera dock att detta är tankar och funderingar från mig. Andra icke-troende personer kan förstås tänka annorlunda, precis som inte alla troende tänker och tror likadant.

Anledningen till att jag inte är troende beror på en enkel sak: Det verkar inte finnas något hållbart som visar att det finns en gud.

Det är allt. Det handlar inte om att jag inte vill tro. Det handlar inte om att jag finner tanken på en gud omöjlig. Det handlar inte om att jag helst vill »synda«.

För visst kan det finnas en gud. Det kanske finns flera. Det kanske har funnits en eller flera gudar. Allt är möjligt. Men det är också möjligt att det inte finns någon gud alls. Och då är det enda rimliga, anser jag, att svara »jag vet inte« på frågan om det finns en gud. Och att då vara icke-troende. (Observera att vara icke-troende inte är samma sak som att aktivt förneka existensen av en gud.)

Vad gäller evolutionsteorin, så tycks allt peka på att den verkligen stämmer. Nu ska vi kanske inte gå in för mycket på teknikaliteter, men sett bland annat till det genetiska sambandet mellan livsformer på planeten och vad vi finner bland fossiler, tycks utvecklingen ha gått till på samma sätt för allt liv på jorden: Från enkla livsformer till mer komplexa. Människan är inte unik i det avseendet.

En del troende kan (påstår de iaf) kombinera sin tro med ett accepterande av evolutionsteorin. Andra kan det inte. Det är ju ändå rätt så svårt (underdrift) att läsa 1 Mosebok bokstavligen och samtidigt tro att människan är släkt med aporna.

Men, och detta kanske förvånar en del: Även om någon skulle lyckas bevisa att evolutionsteorin inte stämmer, så innebär det inte att jag därmed blir kristen eller kommer till gudstro på något annat vis. För mig är evolutionsteorin bara en förklaringsmodell till varför livet på jorden ser ut som det gör. Alternativet till denna är inte nödvändigtvis att »den kristne guden gjorde det«. I stället handlar det om att hitta en annan och bättre förklaringsmodell.

Det är samma sak med Big Bang-teorin. Det verkar som om vårt nuvarande universum fick sin början för drygt 13 miljarder år sedan. Skulle någon visa att detta inte stämmer, så handlar det om att hitta en bättre förklaringsmodell. Det innebär inte att jag därmed skulle tro på den kristna skapelseberättelsen. Eller den hinduiska för den delen. Dessa måste nämligen stå på sina egna ben och inte vinna »by default«.

Så... finns det en »helig Graal« för icke-troende som de inte har fått svar på, som det frågades efter i originalinlägget? Tja, för min del handlar det alltså om att ni måste visa på att gud finns. Så enkelt, och så svårt, är det.

/ Kiwi
Anonym
#8. Publicerat 2016-12-19 av Anonym
Tack för dina tankar Kiwi.

En sak bör vi väl kunna enas om vad gäller universums uppkomst - det finns bara två alternativ:

Antingen finns det en Skapare eller så har allting kommit till av sig självt. Några andra alternativ finns inte.

Eftersom jag inte orkar debattera just nu så rekommenderar jag en titt på föreningen Genesis FAQ, där ordföranden går igenom sina bästa argument mot evolutionsteorin. Finns mycket mer på sidan, men detta är en länk som du kanske kan få ut något av:

http://genesis.nu/i/faq/vilka-argument-anser-ni-talar-mest-mot-evolutionen/

Julehälsningar!
Anonym
#9. Publicerat 2016-12-19 av Anonym
Så här berättar och argumenterar jag. Det finns en logisk tråd som startar med "Alla tror" uppe i menyn. Sen blir det erfarenheter och mer personligt i nästa del, "Hitta hem". Kom gärna med synpunkter om du vill, Kiwi! Och övriga, såklart...

www.livetsmening.se
Anonym
#10. Publicerat 2016-12-19 av Anonym
Tänk om tron är enda beviset på Guds sanna existens? Tänk om tron är svar.. liksom ett facit, på otrons obesvarade frågor? I såfall förklarar det varför den som tror säger sig veta att Gud finns, men en logisk förklaring uteblir eftersom trons visshet inte går att använda som fakta-bevis i otrons trakter.

Jag tänker att tron är mötet och det funkar ungefär som vilken annan relation som helst, jag vet inte att Kalle Karlsson i Skövde existerar såvida jag inte personligen möter honom.. visst kan jag ana att han finns utifrån allt som berättas om denne Kalle Karlsson, men inte förrän jag personligen mött människan vet jag med säkerhet att han finns.

jag får allt dra mig iväg till platsen där Kalle Karlsson sägs finnas för att själv finna sanningen om hans existens, eller också får jag väl nöja mig med att höra diverse mer eller mindre övertygande beskrivningar av denne man och leva vidare i ovisshet kring hans ev. varande..

Tänk om det ÄR så?
Höstlöv säger: Våra liv kan se olika ut vad gäller förutsättningar & livsvillkor. Ofrivillig ensamhet av partner/vänner finns överallt. Bjud över nån, det är helg!
Skriv Skriv här Skriv i megafonen