Forum > Politik och samfund > Diskussion

Anonym
Skapat 2014-10-22 av Anonym.
Sveriges regering(ar?) struntar i de mest behövande?

http://unvis.it/www.svd.se/opinion/brannpunkt/urholkat-bistand-svek-mot-utsatta_4010323.svd

"I budgetarbetet för 2015 planerade alliansregeringen, enligt uppgifter, att flytta hela 8,1 miljarder eller 21 procent av biståndet till Migrationsverket. Det är en dramatisk ökning från förra årets 4,7 miljarder och skulle motsvara var femte biståndskrona. Sverige skulle då bli världsledande i att använda biståndet för att finansiera flyktingmottagande. Vi hoppas att den inkommande regeringen inte kommer använda biståndet så eftersom det är ett tankemässigt dubbelfel, eller till och med trippelfel."

"Det har förekommit kritik mot hur biståndet varit utformat men det går samtidigt att påvisa ett flertal globala resultat där biståndet ofta spelat en avgörande roll:

700 miljoner människor har lyfts från extrem fattigdom mellan 1990 och 2010.

Två miljarder människor har fått tillgång till rent vatten.

• Antalet barn som inte går i skola har minskat från 102 miljoner till 57 miljoner mellan 2000 och 2011.

• Ökad tillgång till behandling av sjukdomar som hiv/aids, malaria och tbc har räddat över 30 miljoner liv under 2000-talet.

• Svenskt bistånd har använts framgångsrikt i länder som exempelvis Sydafrika, Serbien och Georgien för att främja demokrati och mänskliga rättigheter."

---------------

Förslag på hur vi ska kunna rädda biståndet tack! Det räddar liv, och det på de mest behövande. Förutom att rädda liv verkar biståndet för en fredlig utveckling i världen.

Författarna i artikeln gör misstaget att vi inte ska "ställa grupp mot grupp". Det måste vi givetvis göra, för resurserna är inte oändliga. Vilken grupp bör vi skära ned på? Då menar jag inte att det MÅSTE vara de som söker asyl i Sverige, men någonstans måste någon grupp betala.

Svar på inlägg

Inget svar för ögonblicket.